Categorii

Ingrijire plante

Daca primiti cadou plante de interior, iata cum sa le ingrijiti: le asezati intr-un loc cu lumina buna indirecta si verificati daca pamantul e ud. Daca nu e ud, cel mai bine ar fi sa-l udati cu un pulverizator. Pamantul plantelor din florarii este foarte afanat pentru ca ghivecele sa fie usor de transportat. De aceea daca turnati apa in ghiveci e foarte posibil sa treaca prin el ca prin sita. Pulverizati si frunzele din cand in cand, daca sunt plante cu flori stropiti-le doar cand acestea nu au flori. Nu schimbati pamantul imediat ce le-ati primit, sunt socate destul cu schimbarea de mediu, nu le mai trebuie si schimbare de pamant. Daca rezista in casa noua, puteti schimba pamantul dupa 2-3 luni. 

Daca aveti plante la ghiveci, nu uitati ca primavara, spre sfarsitul lunii martie, este indicat sa le scoateti pe terase sau pe balcoane. Dar inainte de asta, e bine sa acordati putina atentie pamantului si plantei. Daca ghiveciul este mic, schimbati-l cu unul care sa fie cu maxim 3 cm in plus ca diametru. Daca ghiveciul este mult mai mare decat cel de dinainte, planta isi va folosi energia pentru a ocupa tot spatiul cu radacini, in detrimentul infrunzirii si/sau infloririi. Daca nu trebuie schimbat pamantul, sapati-l putin cu un cutit bont sau o spatula si incepeti sa adaugati ingrasamant conform indicatiilor producatorului. Tot in primavara e momentul sa tundem plantele. Curatam crengutele uscate sau rupte, tundem crengutele crescute prea mult si aranjam coroana daca e nevoie. Le gasim locuri conform nevoielor fiecareia de lumina si suntem atenti la ritmul de udare. Atentie! acesta poate varia in functie de temperaturi si de nevoia de apa a fiecarei plante. 

Cand vine toamna, este indicata aceeasi rutina. Spre sfarsitul lunii septembrie putem schimba ghivecele si pamantul daca nu am apucat sa le schimbam in primavara, tundem din nou crengute, frunze uscate. De asemenea trebuie sa schimbam si regimul de udare. Zilele devin din ce in ce mai scurte, deci metabolismul plantelor incetineste, de aceea nu este nevoie de la fel de multa apa si ingrasamant. Daca sunt udate prea mult, radacinile lor mucegaiesc si mor foarte repede. 

Despre alte plante pe care, poate, le aveti in casa sau pe care le cunoasteti, aveti mai jos cateva informatii: 

------

Sansevieria

Si incep cu "sabiuta" sau Sansevieria - favorita mea. Cea cu frunze lungi (verde inchis sau verde combinat), e doar o varietate, dar mai sunt si pitice ( frunzele mai scurte, rotunjite) sau tubulare ( frunzele sunt rotunde in sectiune). Eu le am pe toate. Provine din Africa, Madagascar, Asia de S. Nu-i trebuie prea multa lumina, nici prea multa apa si nu-i place deloc pamantul clisos care retine apa. E una dintre acele plante recomandate de NASA pentru purificarea aerului din case, mai ales in dormitoare. Din cand in cand o sa constatati ca "a mancat" tot pamantul din ghiveci pentru ca se inmulteste foarte rapid prin rizomi. Scoateti din ghicevi, desfaceti si taiati rizomii, replantati si o luam de la inceput.

-----------

Plante cu efect insecticid

Sunt unele plante care alunga tantarii. Printre ele se numara, galbenelele, regina noptii, muscatele, crizantemele. Prezenta lor in gradini si langa terase asigura lipsa acestor insecte enervante. Dar poate nu stiati asta: si toate plantele aromatice se pare ca au un efect repelent. Deci cumparati cu incredere si ghivece cu busuioc, marar, lavanda, menta, cimbru si rozmarin si puneti-le la ferestre si pe balcoane. Stropiti-le cu apa si pe frunze din cand in cand, le place asta. Si tot din cand in cand, ciufuliti-le frunzulitele, asa cum ciufuliti copii mici in par. Si asta le place, de aceea elibereaza in aer parfumurile minunate pe care le stiti.

----------

Bonsai

Nu cred ca v-am vorbit vreodata despre bonsai. Bonsai este, de fapt, o arta, o practica ce antreneaza contemplarea, rabdarea, disciplina, simtul estetic si respectul fata de natura. De origine chineza, aceasta arta a devenit cunoscuta totusi prin calugarii buddhisti japonezi care au vizitat China prin sec. 6. Acestia au adus arta cresterii copacilor in ghiveci in tara lor si au introdus-o in manastirile Zen buddhiste, devenind o practica esoterica, strans asociata cu gradinile Zen. Maximul de expertiza in tehnica bonsai a fost atins in sec. 14. Incepand cu sec. 18 aceasta tehnica devine populara printre straturile inalte ale societatii japoneze. Raspandirea internationala pe care o are acum aceasta arta a inceput abia in perioada interbelica odata cu intensificare relatiilor ecomonice si culturale intre este si vest. 

Trebuie, de asemenea, sa va spun si cate ceva despre ce tehnici si criterii estetice presupune aceasta. Mai intai de toate, daca va apucati de crescut bonsai trebuie sa aveti in vedere un lucru esential. Veti creste un copac intr-un ghiveci. Asta inseamna ca veti gestiona cresterea unui copac, cu vigoarea si nevoile lui, intr- un mediul controlat. De aceea exista tehnici de ingrijire si unelte specifice acestei arte. Udarea trebuie sa fie regulata si in conformitate cu nevoile tipului de bonsai ( prefera mai multa umezeala sau mai putina), transplanarea se face in functie de vigoarea si varsta copacelului, pamantul si fertilizantul sunt specifice unui bonsai, iar modelarea, tunderea si altoirea se face cu unelte dezvoltate special in acest scop. Deci daca hotarati sa cresteti un bonsai, trebuie sa aveti in vedere o serie de reguli si rigori de respectat si un numar de resurse de investit in materiale si informatii specifice. Va spun toate astea nu pentru a va descuraja ci tocmai, pentru a anticipa bucuria, responsabilitatea si respectul fata de voi insiva si fata de viata pe care vi le vor insufla in timp cresterea unui bonsai. Nu-i munca usoara dar e ceva cu totul aparte pentru spiritul european.

--------

Hibiscus 

Trandafirul japonez sau chinezesc (Hibiscus Rosa Sinensis) e un arbust ornamental care provine din zonele tropicale dar care are rude si in zonele temperate ( Hibiscus Syriacus). Varietatea tropicala, cea pe care o avem in casele noastre, este destul de atasata de conditiile originare de viata. Ii place caldura constanta, fara curenti de aer,  intre 23-30 grade si lumina multa. Pentru inflorire are nevoie chiar de cateva ore de lumina directa. Tot pentru inflorire are nevoie saptamanal de ingrasamant in perioada de dezvoltare. Ii plac pamantul argilos si ghivecele nu foarte adanci, ca sa nu iroseasca energie pentru cresterea radacinilor.  Din cand in cand trebuie tuns, pentru a stimula dezvoltarea unei coroane frumoase. Tineti seama sa nu fie mai mult de o treime din lungimea crengilor, astfel incat acestea sa ramana viabile. Atunci cand are boboci, nu il miscati, nu il mutati pentru ca si-i poate pierde usor. Iar atunci cand infloreste, bucurati-va de splendoarea florilor, acestea nu tin mai mult de o zi sau doua.

------

Orhidee

Orhideele fac parte dintr-o familie numeroasa, Orhidaceae, una dintre cele mai numeroase, de fapt. Le gasim peste tot in lume, inclusiv la noi - vreo 54 specii. Cand trebuie sa le udati, cel mai bine e sa le scufundati in apa sau sa stropiti pamantul cu un pulverizator. Le mai udati doar dupa ce pamantul s-a uscat sau cand in ghiveciul transparent nu se mai vad urme de condens. Nu le place umezeala la radacini. Apa sa fie fiarta si racita sau distilata. Le place expunerea sudica sau estica dar nu in soare direct, ca se ofilesc. Le place pamantul fertil deci e recomandat sa le puneti ingrasamant cam o data pe saptamana. Umezeala din aer este esentiala pentru ele, deci fara aer conditionat, fara ferestre deschise langa ele. Le merge mai bine cand stau si cu alte plante laolalta pentru ca se creaza un microclimat umed. Daca nu, pulverizati zilnic planta.  

--------

Ciulini

Trebuie sa stim niste lucruri de spre aceste plante. Acestia nu sunt doar niste buruieni nemernice, de care scapi greu. Ciulinii au dezvoltat tepi ca adaptare protectiva impotriva erbivorelor. Ceea ce inseamna ca, in principiu, nu le deranjeaza prea multe lucruri din crescut. Ceea ce mai inseamna ca florile lor nu vor fi deranjate din ciclul normal de inflorire. Ceea ce inseamna ca polenul lor e o sursa de hrana foarte sigura si raspandita pentru tot felul de polenzatori de la albine si bondari pana la colibri in alte parti de lume. Ciulinii sunt una dintre cele mai raspandite surse de polen, care este hrana pentru insecte.

------

Maci

Sunt plante cu viata destul de scurta - anuale, bienale. Sunt in general plante inalte, de peste 1 metru, iar anvergura florilor poate ajunge pana la 15 cm, insa pana sa infloreasca, bobocii arata exact ca niste ghemotoace mici de hartie creponata. Dar sa vorbim si despre culori. Orice culori doriti, macii au: alb, roz, galben, portocaliu, peach, lila, rosu si chiar si albastru. De aceea sunt foarte populari prin gradini. Un alt motiv pentru care sunt populari este opiumul. Aceasta substanta este extrasa doar din semintele lui Papaver somniferum, fiind folosita de mii de ani deja in scopuri medicinale, in tratarea a nenumarate boli si dureri, dar si in scopuri recreative, tot de mii de ani.

-------

Tei

Teii sunt cu adevarat niste copaci magici. Dincolo de proprietatile medicinale extraordinare, acestia vegheaza asupra curateniei locului in care traiesc de-a lungul a sute chiar mii de ani. Acesti uriasi longevivi si protectori filtreaza zilnic 4-5000mc de aer pastrand cam 9 kg de CO2 si eliberand cam 7 kg O2. Frunzele lor contin o substanta care reflecta lumina solara, scazand efectul de sera, de asemenea, perisorii de pe frunze retin zilnic cantitati mari de praf din atmosfera care odata cu ploaia se scurg pe pamant. Mai au un dar, in momentul in care poluarea depaseste un anumit grad, frunzele lor incep sa se arda, anuntandu-ne astfel ca trebuie sa ne oprim. Din acest motiv, el si alti vreo cativa arbori sunt numiti "arbori santinela" si sunt protejati prin lege. 

--------


Campanula sau Clopotei

Acestea sunt plante care merg peste tot. In gradina sau in jardiniere pe terase, in ghivece in casa sau in vaza, taiate. Tufele, mai mari, mai mici, dupa cum doriti sunt super prietenoase, cata vreme le tineti florile delicate la semiumbra ca sa nu se arda si apa cu moderatie, altfel putrezesc. Si daca sunt prietenoase raspund cu o puzderie de floricele albe, roz, lila sau mov care tin foarte mult. 

-------

Iarba pisicii

Iarba pisicii sau Nepeta cataria este o planta aromatica din familia Lamiaceae, ruda cu menta si cu salvia. Contine un ulei volatil ce are ca subtanta activa Nepetalactonul. El este responsabil cu schimbarea starii de spirit a pisicilor. Unele au explozii de energie, altele intra in letargie timp de vreo 10-15 minute. Cam trei sferturi din feline, de la pisica de apartament pana la lei si tigri au aceasta reactie. Nu creeaza dependenta si dupa o doza, organismul lor capata rezistenta la substanta timp de aproximativ 2 ore. Plantati-o in ghivece mari, chiar daca aveti gradina, deoarece iarba pisicii poate deveni invaziva daca e lasata libera in pamantul din gradina. Ii place soarele, rezista la seceta, atrage pisicile si fluturii si are si o varietate Nepeta cataria citriodoria, care miroase usor a citrice. 

---------

Aloe Vera

La mini colectia mea de plante suculente am adaugat o Aloe Vera mica. E o planta originara din S-E Peninsulei Arabice, dar acum e raspandita in majoritatea zonelor cu clima tropicala si subtropicala. Ca ingrijire nu are nevoie de mare lucru. Nu o lasati afara in timpul iarnii, nu rezista la temperaturi sub 5 grade. Nu o tineti in soare direct, frunzele se ard. Pentru ca e o planta suculenta, nu are nevoie de multa apa. Suculentele stocheaza apa si nutrienti in frunze. Doar pentru ca o udati voi mai mult, nu o sa ii schimbati obiceiul, doar o veti omora. Din acelasi motiv are nevoie de pamant usor drenabil, pentru cactusi si suculente. Sta mai bine in ghivece de ceramica pentru ca acestea elimina prin pori umezeala in exces. Udati cam o data la 7-10 zile, iarna chiar mai rar. Daca are conditii bune de viata poate creste si pana la 1 m. Dupa cum stim, este folosita mult in industria farmaceutica, extern, pentru efectele calmante, altiinflamatorii si hidratante, dar si intern, cu efect laxativ si detoxifiant. Dar rezultatele nu sunt confirmate inca de studii relevante. Deocamdata o tin cu scop decorativ. Daca ma apuc sa fac creme din ea, va tin la curent cu descoperirile.